ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z bażantem i boczniakami

Paszteciki z bażantem i boczniakami

nazwa

Wykonanie

Bażant jest dość twardym mięsem, ale rosół z niego wyśmienity!
W zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam bażanta właśnie i zastanawiałam sią co zrobić z mięsem. W końcu wpadłam na pomysł pasztecików do barszczu. Trzeba było coś wymyślić, żeby smaczne, aczkolwiek suche mięso nie utknęło gościom w gardle.. Dodałam więc boczniaków i pomysł okazał się trafem w dziesiątkę :) Farsz taki, nasączony bażancim wywarem i owinięty ciastem francuskim rozpływa się w ustach.
48 pasztecików (ok. 2cm x 4cm)
Przygotowanie: ok. 1,5h
Gotowanie rosołu: 3h
Pieczenie: 25 min
Składniki
Rosół
1 bażant
400g włoszczyzny
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)
świeży tymianek
nać pietruszki
2,5l wody
ziarenka pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
sól
Paszteciki
2 x 275g paczki ciasta francuskiego
mięso z ugotowanego bażanta
120ml wywaru z bażanta
250g boczniaków
1 średnia cebula
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
siekana natka pietruszki
sól i pieprz
1 jajko
Przygotowanie
Rosół
Umyj dokładnie bażanta i włóż do garnka.
Zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, żeby wypłukać nieczystości.
Włoszczyznę obierz,umyj i pokrój na kawałki.
Obierz cebulę i przekrój na pół.
Wylej z garnka gorącą wodę wraz z nieczystościami i opłucz bażanta.
Włóż bażanta i pozostałe składniki do garnka.
Zalej zimną wodą i dodaj niewielką ilość soli (zdj. 1).
Gotuj przez ok. 3h.
Farsz na paszteciki
Obierz bażanta z mięsa.
Rozdrobnij mięso w robocie kuchennym.
Pokrój drobno cebulę.
Rozgrzej patelnię i nalej oleju do smażenia (np. rzepakowego).
Wrzuć cebulę oraz wyciśnięty czosnek i siekany tymianek, dodaj soli i zeszklij na wolnym ogniu przez ok. 10 min (zdj.2).
Pokrój boczniaki w ok. 0,5 cm kosteczkę, dorzuć do cebuli i smaż przez 5-7 min. (zdj.3).
Wymieszaj mięso z miksem boczniaków, pietruszką oraz wywarem (zdj. 4 i 5).
Posól i dodaj dużo pieprzu.
Paszteciki
Roztrzep jajko z niewielką ilością wody.
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozłóż i wysmaruj jajkem.
Około 2cm od każdego z brzegów rozłóż farsz (średnica ok. 3 , 5 cm) (zdj. 6).
Delikatnie zawiń ciasto wokół farszu w stronę środka, obracając całość i tworząc rulonik (zdj. 7).
Zamknij rulonik przyklejając brzeg do części ciasta, która leży na blacie (zdj. 8).
Odkrój ciasto i przełóż rulonik na tacę wyłóżoną papierem pergaminowym. Jeśli taca jest zbyt krótka, możesz przekroić rulonik na pół.
Powtórz powyższe czynności z pozostałą częścią ciasta oraz płatem z drugiej paczki.
Jeśli ruloniki są miękkie, włóż je na 10-20 minut do zamrażarki.
Wyjmij tacę z zamrażarki i natnij ruloniki w kratkę płytkimi nacięciami (zdj.9).
Włóż z powrotem do zamrażarki i przechowuj do momentu pieczenia.
Wyjmij tacę z zamrażarki i po ok. 15 minutach pokrój ruloniki na ukośne kawałki o szerokości ok 2 cm. (zdj. 10).
Nastaw piekarnik na 180 st. C (termoobieg).
Posmaruj paszteciki jajkiem i włóż do piekarnika na ok. 25 min. (zdj. 11).
Serwuj z rosołem z bażanta lub z barszczem (zdj. 12).
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2014/12/paszteciki-z-bazantem-i-boczniakami.html