Wykonanie
Bażant jest dość twardym
mięsem, ale rosół z niego wyśmienity!W zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam
bażanta właśnie i zastanawiałam sią co zrobić z
mięsem. W końcu wpadłam na pomysł pasztecików do barszczu. Trzeba było coś wymyślić, żeby smaczne, aczkolwiek suche
mięso nie utknęło gościom w gardle.. Dodałam więc boczniaków i pomysł okazał się trafem w dziesiątkę :) Farsz taki, nasączony bażancim
wywarem i owinięty
ciastem francuskim rozpływa się w ustach.48 pasztecików (ok. 2cm x 4cm)Przygotowanie: ok. 1,5hGotowanie rosołu: 3hPieczenie: 25 minSkładnikiRosół1
bażant400g
włoszczyzny2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku (przekrojone na pół)świeży
tymianeknać
pietruszki2,5l
wodyziarenka
pieprzuziele angielskieliść laurowysólPaszteciki2 x 275g paczki
ciasta francuskiegomięso z ugotowanego
bażanta120ml
wywaru z
bażanta250g boczniaków1 średnia
cebulamały ząbek
czosnku1 łyżeczka świeżego
tymiankusiekana
natka pietruszkisól i
pieprz1
jajkoPrzygotowanieRosółUmyj dokładnie
bażanta i włóż do garnka.Zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, żeby wypłukać nieczystości.
Włoszczyznę obierz,umyj i pokrój na kawałki.Obierz
cebulę i przekrój na pół.Wylej z garnka gorącą
wodę wraz z nieczystościami i opłucz
bażanta.Włóż
bażanta i pozostałe składniki do garnka.Zalej zimną
wodą i dodaj niewielką ilość
soli (zdj. 1).Gotuj przez ok. 3h.Farsz na pasztecikiObierz
bażanta z
mięsa.Rozdrobnij
mięso w robocie kuchennym.Pokrój drobno
cebulę.Rozgrzej patelnię i nalej
oleju do smażenia (np. rzepakowego).Wrzuć
cebulę oraz wyciśnięty
czosnek i siekany
tymianek, dodaj
soli i zeszklij na wolnym ogniu przez ok. 10 min (zdj.2).Pokrój boczniaki w ok. 0,5 cm kosteczkę, dorzuć do
cebuli i smaż przez 5-7 min. (zdj.3).Wymieszaj
mięso z
miksem boczniaków,
pietruszką oraz
wywarem (zdj. 4 i 5).
Posól i dodaj dużo
pieprzu.PasztecikiRoztrzep
jajko z niewielką ilością
wody.Wyjmij
ciasto francuskie z lodówki, rozłóż i wysmaruj
jajkem.Około 2cm od każdego z brzegów rozłóż farsz (średnica ok. 3 , 5 cm) (zdj. 6).Delikatnie zawiń ciasto wokół farszu w stronę środka, obracając całość i tworząc rulonik (zdj. 7).Zamknij rulonik przyklejając brzeg do części ciasta, która leży na blacie (zdj. 8).Odkrój ciasto i przełóż rulonik na tacę wyłóżoną papierem pergaminowym. Jeśli taca jest zbyt krótka, możesz przekroić rulonik na pół.Powtórz powyższe czynności z pozostałą częścią ciasta oraz płatem z drugiej paczki.Jeśli ruloniki są miękkie, włóż je na 10-20 minut do zamrażarki.Wyjmij tacę z zamrażarki i natnij ruloniki w kratkę płytkimi nacięciami (zdj.9).Włóż z powrotem do zamrażarki i przechowuj do momentu pieczenia.Wyjmij tacę z zamrażarki i po ok. 15 minutach pokrój ruloniki na ukośne kawałki o szerokości ok 2 cm. (zdj. 10).Nastaw piekarnik na 180 st. C (termoobieg).Posmaruj paszteciki
jajkiem i włóż do piekarnika na ok. 25 min. (zdj. 11).Serwuj z rosołem z
bażanta lub z barszczem (zdj. 12).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u