ßßß
Bażant jest dość twardym mięsem, ale rosół z niego wyśmienity!W zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam bażanta właśnie i zastanawiałam sią co zrobić z mięsem. W końcu wpadłam na pomysł pasztecików do barszczu. Trzeba było coś wymyślić, żeby smaczne, aczkolwiek suche mięso nie utknęło gościom w gardle.. Dodałam więc boczniaków i pomysł okazał się trafem w dziesiątkę :) Farsz taki, nasączony bażancim wywarem i owinięty ciastem francuskim rozpływa się w ustach.48 pasztecików (ok. 2cm x 4cm)Przygotowanie: ok. 1,5hGotowanie rosołu: 3hPieczenie: 25 minSkładnikiRosół1 bażant400g włoszczyzny2 średnie cebule2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)świeży tymianeknać pietruszki2,5l wodyziarenka pieprzuziele angielskieliść laurowysólPaszteciki2 x 275g paczki ciasta francuskiegomięso z ugotowanego bażanta120ml wywaru z bażanta250g boczniaków1 średnia cebulamały ząbek czosnku1 łyżeczka świeżego tymiankusiekana natka pietruszkisól i pieprz1 jajkoPrzygotowanieRosółUmyj dokładnie bażanta i włóż do garnka.Zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, żeby wypłukać nieczystości.Włoszczyznę obierz,umyj i pokrój na kawałki.Obierz cebulę i przekrój na pół.Wylej z garnka gorącą wodę wraz z nieczystościami i opłucz bażanta.Włóż bażanta i pozostałe składniki do garnka.Zalej zimną wodą i dodaj niewielką ilość soli (zdj. 1).Gotuj przez ok. 3h.Farsz na pasztecikiObierz bażanta z mięsa.Rozdrobnij mięso w robocie kuchennym.Pokrój drobno cebulę.Rozgrzej patelnię i nalej oleju do smażenia (np. rzepakowego).Wrzuć cebulę oraz wyciśnięty czosnek i siekany tymianek, dodaj soli i zeszklij na wolnym ogniu przez ok. 10 min (zdj.2).Pokrój boczniaki w ok. 0,5 cm kosteczkę, dorzuć do cebuli i smaż przez 5-7 min. (zdj.3).Wymieszaj mięso z miksem boczniaków, pietruszką oraz wywarem (zdj. 4 i 5).Posól i dodaj dużo pieprzu.PasztecikiRoztrzep jajko z niewielką ilością wody.Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozłóż i wysmaruj jajkem.Około 2cm od każdego z brzegów rozłóż farsz (średnica ok. 3 , 5 cm) (zdj. 6).Delikatnie zawiń ciasto wokół farszu w stronę środka, obracając całość i tworząc rulonik (zdj. 7).Zamknij rulonik przyklejając brzeg do części ciasta, która leży na blacie (zdj. 8).Odkrój ciasto i przełóż rulonik na tacę wyłóżoną papierem pergaminowym. Jeśli taca jest zbyt krótka, możesz przekroić rulonik na pół.Powtórz powyższe czynności z pozostałą częścią ciasta oraz płatem z drugiej paczki.Jeśli ruloniki są miękkie, włóż je na 10-20 minut do zamrażarki.Wyjmij tacę z zamrażarki i natnij ruloniki w kratkę płytkimi nacięciami (zdj.9).Włóż z powrotem do zamrażarki i przechowuj do momentu pieczenia.Wyjmij tacę z zamrażarki i po ok. 15 minutach pokrój ruloniki na ukośne kawałki o szerokości ok 2 cm. (zdj. 10).Nastaw piekarnik na 180 st. C (termoobieg).Posmaruj paszteciki jajkiem i włóż do piekarnika na ok. 25 min. (zdj. 11).Serwuj z rosołem z bażanta lub z barszczem (zdj. 12).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u