Wykonanie
Opis : Pulpety w
sosie pomidorowym to danie tradycyjne, ale ja dziś proponuję odrobinę przełamać ten tradycyjny smak i wypróbować ową wersję dania.Pulpety doprawione świeżym
tymiankiem z dodatkiem
chińskiej przyprawy "5 smaków" świetnie skomponują się ze słodką
dynią, która znajduje się w
sosie pomidorowym.Miała być zupa
pomidorowo-dyniowa, ale zdecydowałam się na takie połączenie w innej postaci - nie żałuję.Danie lekkie, sycące, bardzo smaczne i w pełni aromatyczne, co jest tu bardzo znaczące.Zamiast
bułki tartej zastosowałam
otręby, więc danie można również zaserwować sobie podczas drugiej fazy diety Dukana i pół tej porcji zjeść bez wyrzutów sumienia w ciągu jednego dnia.Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 15 pulpetów formowanych z 1. pełnej łyżki masy
mięsnejSkładniki Na Pulpety :400-450 g
mięsa mielonego (u mnie tylko raz zmielone w maszynce do
mielenia mięsa piersi z kurczaka)1
jajko1 mała
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki
otrąb pszennych + 2 łyżki
otrąb owsianych (można zastąpić
bułką tartą, ale w mniejszej ilości)1 łyżeczka
chińskiej przyprawy "5 smaków"2 łyżeczki świeżo posiekanego
tymiankusólpieprzSkładniki Na Sos :400 ml pulpy pomidorowej (passata lub zmielone
pomidory z puszki/świeże)350 g oczyszczonej dyni - bez pestek/ziaren (u mnie
dynia piżmowa, ponieważ jest słodka)1 łyżka gęstej
śmietany0,5 łyżki suszonej naci
pietruszkisólpieprz2
listki laurowe4
ziela angielskiePrzygotowanie Pulpetów :Do zmielonego
mięsa dodać
jajko.Posiekać drobno
cebulę i dodać do
mięsa.Zetrzeć na małych oczkach tarki
czosnek i dodać do
mięsa.Dodać otręby/bułkę tartą.Dodać
przyprawę chińską.Dodać
tymianek.Wszystko wymieszać łyżką lub ręcznie.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ponownie wymieszać.Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować
masłem lub
oliwą.Formować małe kulki
mięsne, a co 3-4 formowanie
mięsa lekko namoczyć ręce pod bieżącą
wodą, aby pulpety nie kleiły się bardzo do rąk.Uformowane pulpety wykładać bezpośrednio do naczynia w niewielkich odstępach.Rozgrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem (200*C na funkcji góra-dół).Przygotowanie Sosu :
Dynię obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę wielkości ok. 2cm/2cm.Dodać do pulpy pomidorowej.Dodać
pietruszkę.Dodać
śmietanę.Wszystko wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Dodać
ziela angielskie.Dodać
liście laurowe.Ponownie wymieszać.Sosem polać pulpety znajdujące się w naczyniu.Wstawić do piekarnika.Piec bez przykrycia ok. 30 min. do momentu, kiedy
dynia będzie miękka.Podawać na ciepło np. z
ryżem.