ßßß


Opis : Pulpety w sosie pomidorowym to danie tradycyjne, ale ja dziś proponuję odrobinę przełamać ten tradycyjny smak i wypróbować ową wersję dania.Pulpety doprawione świeżym tymiankiem z dodatkiem chińskiej przyprawy "5 smaków" świetnie skomponują się ze słodką dynią, która znajduje się w sosie pomidorowym.Miała być zupa pomidorowo-dyniowa, ale zdecydowałam się na takie połączenie w innej postaci - nie żałuję.Danie lekkie, sycące, bardzo smaczne i w pełni aromatyczne, co jest tu bardzo znaczące.Zamiast bułki tartej zastosowałam otręby, więc danie można również zaserwować sobie podczas drugiej fazy diety Dukana i pół tej porcji zjeść bez wyrzutów sumienia w ciągu jednego dnia.Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 15 pulpetów formowanych z 1. pełnej łyżki masy mięsnejSkładniki Na Pulpety :400-450 g mięsa mielonego (u mnie tylko raz zmielone w maszynce do mielenia mięsa piersi z kurczaka)1 jajko1 mała cebula1 ząbek czosnku4 łyżki otrąb pszennych + 2 łyżki otrąb owsianych (można zastąpić bułką tartą, ale w mniejszej ilości)1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"2 łyżeczki świeżo posiekanego tymiankusólpieprzSkładniki Na Sos :400 ml pulpy pomidorowej (passata lub zmielone pomidory z puszki/świeże)350 g oczyszczonej dyni - bez pestek/ziaren (u mnie dynia piżmowa, ponieważ jest słodka)1 łyżka gęstej śmietany0,5 łyżki suszonej naci pietruszkisólpieprz2 listki laurowe4 ziela angielskiePrzygotowanie Pulpetów :Do zmielonego mięsa dodać jajko.Posiekać drobno cebulę i dodać do mięsa.Zetrzeć na małych oczkach tarki czosnek i dodać do mięsa.Dodać otręby/bułkę tartą.Dodać przyprawę chińską.Dodać tymianek.Wszystko wymieszać łyżką lub ręcznie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ponownie wymieszać.Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem lub oliwą.Formować małe kulki mięsne, a co 3-4 formowanie mięsa lekko namoczyć ręce pod bieżącą wodą, aby pulpety nie kleiły się bardzo do rąk.Uformowane pulpety wykładać bezpośrednio do naczynia w niewielkich odstępach.Rozgrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem (200*C na funkcji góra-dół).Przygotowanie Sosu :Dynię obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę wielkości ok. 2cm/2cm.Dodać do pulpy pomidorowej.Dodać pietruszkę.Dodać śmietanę.Wszystko wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ziela angielskie.Dodać liście laurowe.Ponownie wymieszać.Sosem polać pulpety znajdujące się w naczyniu.Wstawić do piekarnika.Piec bez przykrycia ok. 30 min. do momentu, kiedy dynia będzie miękka.Podawać na ciepło np. z ryżem.