ßßß Cookit - przepis na Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynią

Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynią

nazwa

Wykonanie

Opis : Pulpety w sosie pomidorowym to danie tradycyjne, ale ja dziś proponuję odrobinę przełamać ten tradycyjny smak i wypróbować ową wersję dania.
Pulpety doprawione świeżym tymiankiem z dodatkiem chińskiej przyprawy "5 smaków" świetnie skomponują się ze słodką dynią, która znajduje się w sosie pomidorowym.
Miała być zupa pomidorowo-dyniowa, ale zdecydowałam się na takie połączenie w innej postaci - nie żałuję.
Danie lekkie, sycące, bardzo smaczne i w pełni aromatyczne, co jest tu bardzo znaczące.
Zamiast bułki tartej zastosowałam otręby, więc danie można również zaserwować sobie podczas drugiej fazy diety Dukana i pół tej porcji zjeść bez wyrzutów sumienia w ciągu jednego dnia.
Polecam.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 15 pulpetów formowanych z 1. pełnej łyżki masy mięsnej
Składniki Na Pulpety :
400-450 g mięsa mielonego (u mnie tylko raz zmielone w maszynce do mielenia mięsa piersi z kurczaka)
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki otrąb pszennych + 2 łyżki otrąb owsianych (można zastąpić bułką tartą, ale w mniejszej ilości)
1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
sól
pieprz
Składniki Na Sos :
400 ml pulpy pomidorowej (passata lub zmielone pomidory z puszki/świeże)
350 g oczyszczonej dyni - bez pestek/ziaren (u mnie dynia piżmowa, ponieważ jest słodka)
1 łyżka gęstej śmietany
0,5 łyżki suszonej naci pietruszki
sól
pieprz
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
Przygotowanie Pulpetów :
Do zmielonego mięsa dodać jajko.
Posiekać drobno cebulę i dodać do mięsa.
Zetrzeć na małych oczkach tarki czosnek i dodać do mięsa.
Dodać otręby/bułkę tartą.
Dodać przyprawę chińską.
Dodać tymianek.
Wszystko wymieszać łyżką lub ręcznie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wymieszać.
Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem lub oliwą.
Formować małe kulki mięsne, a co 3-4 formowanie mięsa lekko namoczyć ręce pod bieżącą wodą, aby pulpety nie kleiły się bardzo do rąk.
Uformowane pulpety wykładać bezpośrednio do naczynia w niewielkich odstępach.
Rozgrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem (200*C na funkcji góra-dół).
Przygotowanie Sosu :
Dynię obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę wielkości ok. 2cm/2cm.
Dodać do pulpy pomidorowej.
Dodać pietruszkę.
Dodać śmietanę.
Wszystko wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać ziela angielskie.
Dodać liście laurowe.
Ponownie wymieszać.
Sosem polać pulpety znajdujące się w naczyniu.
Wstawić do piekarnika.
Piec bez przykrycia ok. 30 min. do momentu, kiedy dynia będzie miękka.
Podawać na ciepło np. z ryżem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/11/pulpety-w-sosie-pomidorowym-z-dynia.html