ßßß Cookit - przepis na Bakłażany smażone w oliwie

Bakłażany smażone w oliwie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano lub świeża bazylia, natka pietruszki
balsamico lub sok z cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Smażyć z obu stron, powoli na oliwe i od razu posolić, aby pochłonęły mniej oliwy.
Przekładać na talerz i ostudzić.
Każdy plasterek okrasić solą, pieprzem, pietruszką, kroplą balsamico i odrobiną zgniecionego czosnku.
Najlepsze są na zimno i najlepiej z tzazikami (jogurt, tarty świeży ogórek, sól, pieprz, czosnek). Smażone bakłażany są proste i pyszne.
Źródło:http://annajurksztowiczijem.blogspot.com/2013/09/bakazany-smazone-w-oliwie.html