Wykonanie
Parę lat temu spędziłam urlop w górach. Uwielbiam góry, ten klimat i
widoki - coś wspaniałego. Dziś z czteroletnią Olą jeszcze nie wybiorę się w góry, choć za parę lat myślę, że się wybierzemy. Wracając do tematu, będąc w Zakopanem miałam okazję spróbować prawdziwą kwaśnicę. Wspaniała zupa. Nie da się powtórzyć tego smaku dokładnie, ale myślę, że moja wersja kwaśnicy jest bardzo zbliżona. Uwielbiam ten smak, więc podzielę się z
Wami moją wersją.
Składniki:1/2 kg
kiszonej kapusty (przepis na domową
kapustę znajdziesz tutaj)1 wędzona noga z
kurczaka20 dkg
żeberek paski lub kawałek trójkąta2
marchewki2-3
kartofle pokrojone w kostkę
sól,
pieprz (ewentualnie jarzynka)kilka ziarenek
ziela angielskiego2-3
liście laurowekilka ziarenek
pieprzu2-3 ziarenka
ziela angielskiegoWykonanie:
Żeberka myję. Wkładam do garnka z zimną
wodą i doprowadzam do wrzenia. Pierwszą
wodę odlewam.
Żeberka obmywam i jeszcze raz wkładam do zimnej
wody. Zagotowuję. Dodaję
sól (jarzynkę),
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach i
liście laurowe. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz. Gotuję ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję
marchewki pokrojone w talarki lub na tarce jarzynowej,
kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka
grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję
mięso i odstawiam do ostygnięcia. Do
wywaru dodaję pokrojoną
kapustę kiszoną. Do smaku można dodać kwasu z
kapusty. Gotuję do miękkości. Następnie
mięso obieram z
żeberek i nogi wędzonej i kroję na kawałki. Dodaję do kwaśnicy. Smacznego
Będę wdzięczna za pozostawienie komentarza i z góry dziękuję.