Wykonanie
Przyszedł czas na gołąbki. Składniki w domu i mój mąż rzekł: zjadłbym gołąbki, takie tradycyjne zawijane w liściach
kapusty. No cóż, postanowiłam je więc zrobić. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Wystarczą dobre składniki i chęci.

Składniki:
kapusta młodaNadzienie:1 kg mielonej
łopatki (ewentualnie innego
mięsa, może być gotowe mielone)150 gram
ryżu (gotowanego wg przepisu)2
cebule (zmielone razem z
mięsem lub drobno posiekane)
natka pietruszkisól,
pieprzDodatkowo:
wywar warzywnyprzecier pomidorowy (ok. 250 ml)
zioła do smaku (u mnie
zioła prowansalskie,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach)PrzygotowanieZaczynamy od
kapusty. Należy sparzyć liście. Można to zrobić w dwojaki sposób.1. Z główki wycinamy głąb. Główkę wkładamy do wrzącej
wody, aż łatwo będzie oddzielić liście. Będzie to trwało ok. 6 minut. Czynność powtarzamy kilka
razy.2. Ten sposób wybrałam ja. Z
kapusty delikatnie odrywamy liście, tyle, ile potrzebujemy. Sparzamy we wrzącej wodzie ok. 4-5 minut i wyjmujemy.Przygotowanie farszu
Mięso i
cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy ugotowany
ryż i pokrojoną
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne "kotleciki" i kładziemy na liście
kapusty. Zawijamy roladki. Do
wywaru warzywnego wkładamy gołąbki (dość ściśle, aby nie zdeformowały się) i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ok. 30minut. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (przy starej
kapuście potrwa to trochę dłużej). W tym czasie sos trochę zredukuje się. Ja nie używam żadnych zagęszczaczy typu
mąka, ale jak kto woli. Smacznego