Wykonanie
Słodycz muffinki przełamana lekką kwaskowatością
rabarbaru to idealne połączenie na letnie popołudnie!Składniki na 12 sztuk.
Składniki:200 g
rabarbaru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej typ 5001/2 szklanki
brązowego cukru + 2 łyżki do posypania2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/2 szklanki
maślanki1/3 szklanki
oliwy z oliwek2
jajkaPrzepis:
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W osobnej misce postępujemy tak samo z mokrymi składnikami. Następnie łączymy mokre i suche składniki, mieszamy je dokładnie i na końcu dodajemy pokrojony
rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy do 3/4 wysokości papilotek, wierzch muffinek posypujemy szczyptą
brązowego cukru. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.