Składniki na 12 sztuk.Składniki:Sok z 1 cytryny2 jajka110 g masła1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki cukru trzcinowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/2 szklanki maślankiLukier:1/2 szklanki cukru pudruSok z 1/2 cytrynyDodatki:Otarta skórka z 1 cytrynyPrzepis:W misce umieszczamy masło oraz cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy, wbijamy kolejne jajko i ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce.Lukier: w misce łączymy cukier puder i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.Gdy babeczki są wystudzone polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.