Składniki na dwie porcje.Składniki:200 g makaronu penne2 piersi kurczaka1/2 główki brokuła1 cebula75 g śmietany 12%1 jajko8 łyżek startego żółtego seraSól, pieprzOliwa z oliwekPrzepis:Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Makaron po ugotowaniu odcedzamy.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia. Następnie na patelnię dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy do zarumienienia mięsa.W tym czasie do garnka z gotującą się lekko osoloną wodą, dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy go przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie, brokuła odcedzamy.W miseczce łączymy śmietanę, jajko, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.Naczynie żaroodporne nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Przekładamy do niego makaron, następnie nakładamy kurczaka z cebulą, brokuła oraz sos śmietanowy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 15 minut.Smacznym dodatkiem do takiej zapiekanki są również cienkie plastry bekonu :)