ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Składniki na ok. 40 sztuk pierogów.
(sorki za jakość - zdjęcia robione telefonem :P)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Składniki na farsz:
250 g twarogu półtłustego
3 cebule białe
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Przepis:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi.
Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Podajemy z zasmażaną cebulką lub śmietaną :)
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/11/pierogi-ruskie.html