Wykonanie
Rok temu zostałam poproszona o torcik dla malutkiej
Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno
śmietankowy tort z
truskawkową nutą :)
Składniki na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudruSzczypta
soliSkładniki na krem:660 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru1/4 szklanki gorącej
wody2 łyżeczki
żelatynySkładniki na poncz:Sok z 1/2
cytryny2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:400 g
dżemu truskawkowego50 g wiórek
kokosowych marki Kresto100 g drażetek
czekoladowych2 rurki z
kremem czekoladowym1
bananPrzepis na
biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo
cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym
żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru).
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu,
biszkopt wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go z wysokości ok. 50 cm na stół i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy
biszkopt na 3 równe blaty.Przepis na krem:Do gorącej
wody dodajemy
żelatynę i mieszamy ją aż całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy ją do przestygnięcia. Mocno schłodzoną
śmietankę kremówkę umieszczamy w misce i dodajemy
cukier puder. Miksujemy ją na najwyższych obrotach aż zacznie gęstnieć (ok. 5 minut). Następnie zmniejszamy moc miksera i miksujemy na małych obrotach jeszcze ok. 3 minut. Wyłączamy mikser i do
żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej
śmietany. Mieszamy ją z
żelatyną i dodajemy do pozostałej
śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką.Przepis na poncz:Gorącą
wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy
cukier puder oraz
sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).Spód
tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę
dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy
dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i
dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku i odwracamy bokami do siebie, tak aby powstały skrzydła motyla. Całość
tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki
tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek
czekoladowych. Na środek
tortu kładziemy
banana i wbijamy dwie rurki z kremem.Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.