Wykonanie
0,5kg
mąki3 łyżki
cukru1 szklanka
mleka125g
masła3
jajka5 dkg
drożdżykonfitura owocowakandyzowana skórka
pomarańczycukier puder na
lukierMasło roztopić ,dodać
cukier trochę
mleka, wkruszyć
drożdże ,posypać 2 łyżkami
mąki i szczyptą
soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę
mleka, roztrzepane
jajka i wsypać przesianą
mąkę.Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć łyżeczkę
konfitury.Całość nakryć drugą częścią ciasta.Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby
konfitura znalazła się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany
smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować
lukier, polać pączki i posypać
skórką pomarańczową.