Wykonanie
(Z DEDYKACJĄ DLA PAULINY R.)Nie ukrywam, że jest to moja ulubiona zupa - oczywiście w wersji z
makaronem. Przepis ten dedykuję moim koleżankom i kolegom, którzy jawnie przyznają się do nieumiejętności gotowania zup i chciałabym ich tym przepisem trochę natchnąć... To naprawdę nic trudnego...
Co potrzebujemy?przysłowiowy chabaź czyli kurze części ( mogą być skrzydełka lub porcja rosołowa) - jeśli ktoś nie lubi kontaktu z surowizną proszę wybrać
kostkę rosołową lub warzywną (3szt. na średniej wielkości garnek).2
marchewki,1
korzeń pietruszki i kawałek
selera,1 słoiczek
koncentratu pomidorowego,1 puszka
pomidorów w zalewie (całe lub krojone),
natka pietruszki,
pieprz,
sól,
chilli,
bazylia,1 mała
śmietana 18%,2 łyżki stołowe
mąki,garść ulubionego
makaronu.Co z tymi produktami wyczyniamy?Do garnka wlewamy
wodę, solimy, wrzucamy kurzy chabaź i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli wybierzemy wersję z
kostką rosołową - najpierw gotujemy
wodę i później wrzucamy nasze kostki do wrzątku. W tym samym czasie w innym garnuszku gotujemy
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Kroimy
marchewkę w talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy nasz
wywar z porcji rosołowej lub kostki jest już gotowy wrzucamy do garnka warzywa (
marchewkę,
seler,
korzeń pietruszki), doprawiamy
solą i
pieprzem (może być
vegeta) i gotujemy przez około 7 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy następne 5 minut po czym dodajemy koncentrat. Warzywa muszą być odpowiednio miękkie - najlepiej sprawdzić
marchewkę.Na samym końcu dodajemy do gotującej się zupy
śmietanę bardzo dobrze roztrzepaną w kubeczku razem z
mąką i odrobiną
soli ( nie zważy nam się podczas wlewania do garnka, gdy ma
sól, ale polecam również wcześniej do kubeczka ze
śmietaną wlać trochę gorącej zupy i wyrównać temperaturę). Po około 7 kolejnych minutach na wolnym ogniu zupka jest gotowa do podania :)Podajemy z
makaronem lub
ryżem wedle uznania. Dekorujemy posiekaną
natką pietruszki!!!SMACZNEGO !!!