Wykonanie
Składniki :
ryż około 3/4 szklankiporcja rosołowa lub skrzydełka
pomidory 1 kg
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki *
śmietana 18% ok 150 ml
cebula 1 średnia
marchew 1 szt
sól,
pieprz,
lubczyk,
bazylia,
natka pietruszkiPrzygotowanie :Zaczynamy od pokrojenia
cebuli i uprażenia jej na kilku kroplach
oleju na dnie garnka. Gdy lekko się zarumieni można zalać
wodą (do 2/3 dużego garnka) Wrzucamy do zupy porcję rosołową i czekamy aż się zagotuje. Wsypujemy wówczas odmierzoną porcję
ryżu, dodajemy tu też pokrojoną
marchew.Całość gotujemy aż
ryż zmięknie, po czym dodajemy skrojone i obrane ze skórek
pomidorki (poza sezonem można użyć
pomidorów z puszki). Gotujemy całość aż powstanie pomarańczowa piana. * Do smaku można dorzucić trochę koncentratu - zależy jaką mamy odmianę i smak
pomidorów.Wszystko możemy teraz dosolić, doprawić
ziołami i zabielić
śmietaną. Aby uniknąć zważenia
śmietany - mieszamy ją ze szczyptą
soli, na chochli łyżką mieszamy z gorącą zupą i stopniowo zanurzamy w całości.