Wykonanie
Potrzebne produkty2 opakowania
ciasta francuskiego1
jajko200 gram drobno
startego sera żółtego1 łyżka
ostrej papryki1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazyliiWykonanieJedno opakowanie
Ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia.
Jajko mieszamy razem z
przyprawami.Smarujemy
jajkiem wierzch ciasta na to posypujemy drobno
starty ser żółty. Przygniatamy do ciasta, a następnie nakładamy na to drugi blat ciasta, który również smarujemy
jajkiem i posypujemy
serem.Dwa połączone blaty przekrawamy na pół w poziomie następnie w pionie kroimy na cienkie ok 1 , 5 cm paski.Paski ciasta łapiemy dwoma rękoma. Jedną stronę kręcimy w prawo drugą stronę w lewo, tak aby robił się nam świderek.Świderki rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące i przypieczone na ostatnie 2 minuty zwiększamy temperaturę do 220 stopni.Smacznego:)