ßßß Cookit - przepis na Serowe paluchy francuskie

Serowe paluchy francuskie

nazwa

Wykonanie

Potrzebne produkty
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
200 gram drobno startego sera żółtego
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie
Jedno opakowanie Ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia.
Jajko mieszamy razem z przyprawami.
Smarujemy jajkiem wierzch ciasta na to posypujemy drobno starty ser żółty. Przygniatamy do ciasta, a następnie nakładamy na to drugi blat ciasta, który również smarujemy jajkiem i posypujemy serem.
Dwa połączone blaty przekrawamy na pół w poziomie następnie w pionie kroimy na cienkie ok 1 , 5 cm paski.
Paski ciasta łapiemy dwoma rękoma. Jedną stronę kręcimy w prawo drugą stronę w lewo, tak aby robił się nam świderek.
Świderki rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące i przypieczone na ostatnie 2 minuty zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/09/serowe-paluchy-francuskie.html