Wykonanie
Sezon na
dynie powoli się kończy, ale zanim skończy się na dobre polecam wypróbowanie przepisu na sernik
dyniowy. Wystarczy najpierw przygotować sobie puree
dyniowe (czyli upiec
dynię do miękkości a
potem zblendować) oraz zagnieść kruche ciasto na spód. Sama masa
serowo dyniowa jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy nam miska i łyżka do wymieszania wszystkich składników. Ma to ogromną zaletę, ponieważ mieszając składniki łyżką nie napowietrzamy masy. Ciasto tym samym nie rośnie zbytnio i nie opada.Sernik jest lekki, delikatny i cudownie kremowy.
Dynia jest lekko wyczuwalna, zwłaszcza dzięki fantazyjnym wzorom z puree na wierzchu sernika. No i ten
słoneczny kolor :) Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta polecam dodanie dodatkowej łyżki lub dwóch
cukru, natomiast fanom ciast mniej słodkich właśnie taki na pewno przypadnie do gustu. Polecam! :)SERNIK
DYNIOWY (przepis autorski)Składniki na kruchy,
kakaowy spód (podaję tutaj przepis na dużą ilość ciasta kruchego - takie ciasto można zamrażać i gdy tylko jest nam potrzebne wyjąć, pozostawić chwilę w temp. pokojowej i od razu piec. Jest dobre zarówno na
spody ciast tj. serniki, kruche ciasta typu skubaniec czy też kruche, drobne
ciasteczka)- 0,5 kg
mąki- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 250 g
masła- 1 łyżka
smalcu- 3 łyżki
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 5
żółtek- 4 łyżki
kakaoSkładniki na masę
serowo-
dyniową (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):- 400 g
twarogu (najlepiej
sera z wiaderka -
twaróg w kostce jest zbyt gęsty, można ewentualnie rozluźnić
twaróg śmietaną bądź gęstym
jogurtem)- 10 łyżek puree
dyniowego (moje puree było dość rzadkie, puree kupowane w sklepie się nie nadaje)- 100 g
białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli parowej i lekko przestudzonej)- 2
białka z dużych
jajek- 0 , 5 opakowania budyniu (20 g)- 5 łyżek (lub do smaku)
cukru pudru (najlepiej przesiać przez sito)dodatkowo na esy-floresy:- 1,5 łyżki puree
dyniowego- 0,5 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto (oprócz
żółtek) szybko ze sobą połączyć. Najlepiej na początku posiekać składniki nożem, a następnie zagnieść ciasto z
żółtkami. 1/5 ciasta odłożyć na spód sernika, pozostałą część wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki na spód tortownicy i lekko ugnieść ręką. Podpiec w piekarniku przez 15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Formę owinąć folią aluminiową.Wszystkie składniki na masę
serowo-
dyniową włożyć do miski i wymieszać łyżką.Masę
serowo-
dyniową wylać na podpieczony i wystudzony spód. Puree z dyni wymieszane z
cukrem pudrem kłaść łyżeczką jako nierówne plamy na
masie, następnie wykałaczką lub patyczkiem zrobić kilkanaście ósemek po wierzchu masy tworząc fantazyjne wzory.Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlać wrzątek. Tak przygotowane formy wstawić do piekarnika.Temperaturę od razu zmniejszyć do 120 stopni i piec przez około godzinę (piekłam 1h i 10 minut na najniższej półce piekarnika). Następnie sernik wyciągnąć z formy z wrzątkiem i ostudzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz (wcześniej oddzielić ciasto od formy
ostrym nożem) i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
SMACZNEGO!