Wykonanie
Po długiej nieobecności, dziś proponuję ciasto z dodatkiem
kiwi. To doskonały zastrzyk witaminy C, która jest nam bardzo potrzebna w czasie nadchodzącej wiosny. Ciasto znalezione tutaj . Polecam jest pyszne.
Składniki:2 opakowania po 240 g
herbatników maślanych12-14 miękkich, dojrzałych
owoców kiwi2
galaretki agrestowe (+600 ml
wody)Masa budyniowa:650 ml
mleka8 łyżek
cukru3 duże
żółtka3 pełne łyżki
mąki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej200 g miękkiego
masłaWykonanie:Do garnka wlewamy 450 ml
mleka i dodajemy
cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe
mleko łączymy z obiema
mąkami i
żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się
mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami:
herbatniki, 1/3 kremu,
kiwi,
herbatniki, 1/3 kremu,
kiwi,
herbatniki, 1/3 kremu i
kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą
galaretkę.Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy
herbatniki zmiękną.Smacznego!