Wykonanie
Moją propozycją na wykorzystanie koncentratu firmy ,,Pudliszki", są
grzyby na zapiekankę. Przepis ten dostałam od mojej mamy, a ona z kolei od znajomej. Ja jednak trochę go zmodyfikowałam i powstał pyszny dodatek do pizzy i zapiekanek. W szczególności posmakowały moim dzieciom, i już nie wyobrażam sobie zimy bez
grzybków w przecierze.
Składniki:3 kg świeżych
grzybów1 kg
cebuliolej do smażenia2-3 słoiczki
koncentratu pomidorowego Pudliszki1 opakowanie
przyprawy do pizzy
sólpieprzvegetaWykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Obgotować w słonej wodzie przez 30 minut a następnie odcedzić.
Cebulę oczyścić i również pokroić w kostkę. Dusić na
oleju pod przykryciem do miękkości ( nie rumienić). Do smażonej
cebuli dodać
przecier pomidorowy i razem smażyć ok. 10 min, po czym dodać odcedzone
grzyby. Doprawić
solą,
pieprzem,
vegetą oraz
przyprawą do pizzy. Całość smażyć ok 30 minut. Gorące
grzyby włożyć do słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.Smacznego!