W moich zbiorach znajduje się wiele przepisów na pyszne ciasta. Dziś bardziej wystawna wersja szybkiego ciasta 3 BIT, które znajduje się już na moim blogu. Ta wersja jest bardziej pracochłonna ale zachęcam do pieczenia własnych ciast, bo są naprawdę smaczne.Biszkopt:8 jaj35 dag cukru20 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek zimnej wody2 łyżki kakaocukier waniliowyŻółtka utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce wody. Mąkę proszek i kakao wymieszać razem i dodawać do żółtek a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Wyłożyć na blaszkę i upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 blaty.Krem toffi:1 puszka mleka skondensowanego (ugotować dzień wcześniej, gotować przez 2,5 godz.)3 żółtka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki1/2 litra mleka2 kostki masłaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki i zalać wrzącym mlekiem. Zagotować mleko i wlać utarte żółtka. Ugotować budyń i wystudzić.Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń a na końcu ugotowane mleko.Bita śmietana:1/2 litra śmietany 30%2 łyżki cukru pudru3 płaskie łyżeczki żelatyny lub galaretkaŚmietanę ubić z cukrem a następnie dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną dodać do śmietany i lekko ubić.Dodatkowo 6-7 paczek herbatników szkolnychPrzełożenie ciasta:ciasto ciemne-połowa kremu toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-krem toffi-ciasto ciemneWierzch wykończyć polewą