ßßß Cookit - przepis na Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami, bitą śmietaną i kremem budyniowym.
Składniki
25dkg. margaryny
25dkg. cukru pudru
30dkg. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
2 łyżeczki kakao
słoik wiśni z kompotu (drylowanych)
Krem budyniowy
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
kostka masła
cukier waniliowy
Masa śmietanowa
1/2 l.śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki wody
1 galaretka wiśniowa
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym, na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie. Piec około 40 minut w temp. 180 *C.
MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku (jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę.
KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, c. waniliowego, żółtek, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy, polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-z-wisniami-i-bita-smietana