Wykonanie
Bardzo dobre
winne ciasto z
wiśniami,
bitą śmietaną i kremem budyniowym.
Składniki25dkg.
margaryny25dkg.
cukru pudru30dkg.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 jaj2 łyżeczki
kakaosłoik
wiśni z kompotu (drylowanych)Krem budyniowy1/2 litra
mleka5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3
żółtkakostka
masłacukier waniliowyMasa śmietanowa1/2 l.
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny1/4 szklanki
wody1
galaretka wiśniowaSposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem, stopniowo dodawać
żółtka, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z
białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać
kakao. Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć
ciastem ciemnym, na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone
wiśnie. Piec około 40 minut w temp. 180 *C.MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę i
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku (jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać).
Śmietanę ubić z
cukrem stopniowo dodawać
galaretkę.KREM BUDYNIOWY: z
mleka mąki pszennej i ziemniaczanej,
cukru, c.
waniliowego,
żółtek, ugotować
budyń, wystudzić,
masło utrzeć na puch dodać wystudzony
budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę
śmietanową na masę
śmietanową krem budyniowy, polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą mleczną.