Wykonanie
Naszło mnie przed północą na coś konkretnego do zjedzenia. Szybko się jeszcze nie wybierałem spać, bo na najbliższe kilka godzin jeszcze miałem
plany, wiec popełniłem taką oto zapiekankę:- szklanka albo półtorej
płatków owsianych- puszka drobnej
soczewicy- pół kostki
tofu-
cukinia- 6 dużych
pieczarek- 4 średnie
pomidoryPłatki zalewamy odrobiną wrzątku, solimy i pozwalamy im namoknąć.
Potem przemielamy. To będzie nasz spód. Wykładamy tą papką brytfankę i lekko ugniatamy. Pamiętajcie, aby najpierw wysmarować brytfankę jakimś tłuszczem.
Cukinię i
grzyby trzemy na dużych oczkach i dusimy na niewielkiej ilości
wody. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką. Odsączoną
soczewicę wysypujemy na nasz spód.
Tofu kroimy/ścieramy na cieniutkie plasterki. Układamy na
soczewicy. Następnie idzie nasza uduszona masa, a na sam wierzch pokrojone
pomidory. Skrapiamy wierzch
oliwą, delikatnie solimy. Można jeszcze podsypać jakąś
przyprawą.Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut.