Wykonanie
...podobno za mało warzyw spożywamy w ciągu tygodnia, więc uczepiłam się ich jakoś tak ostatnio i staram się wkleić wszędzie;)Dziś uśmiechnęła się do mnie
marchewka z
groszkiem,
zielona fasolka szparagowa,
pieczarki, i trochę mieszanki chińskiej, a żeby nie było za sucho, to podrasowałam to wszystko
piersią z kurczaka, bo podobno najzdrowsza i nie zawiera tłuszczu, a przynajmniej śladowe ilości;))Żeby nie zepsuć tego jakimś byle jakim
makaronem, zakupiłam taki z pełnego ziarna...teraz to już
będę mega zdrowa;pZapraszam więc na
makaron z warzywami, najprostsze danie świata;DPrzygotowanie: 35 minKoszt: 20-30 złSkładniki:
mieszanka warzyw mrożonych(
marchew,
groszek,
fasolka szparagowa...)20dkg
pieczarek2 małe
cebulkipodwójna
pierś z kurczakaprzyprawy,
ziołaoliwa z oliwek200 ml
bulionu2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoCebulę,
pieczarki, kroimy w kostkę lub jak kto woli w większe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę.Jak już złapią trochę koloru dodaję odrobinę
papryki i
ziół prowansalskich. Dalej podsmażam, ale nie za długo, żeby nie wysuszyć ich za bardzo.Dodaję pokrojoną w paski
pierś z kurczaka, podsmażam dalej z
cebulą i
pieczarkami, do uzyskania koloru.Kiedy pierś nabrała koloru, zalewam wszystko odrobiną
bulionu, pozostawiam na dłuższą chwilę, żeby się przegryzło;)Następnie dodaję 2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego, mieszam wszystko dodając jeszcze
ziół,
pieprzu, na koniec
solę. Tak powstały sos mieszam z
mrożonymi warzywami, które wcześniej rozmroziłam (najlepiej zrobić to dużo wcześniej, pozbędziemy się zbędnej
wody). Duszę to wszystko razem jakieś 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać
soli wedle potrzeb.
Makaron oczywiście gotujemy al dente, solimy
wodę, ale nie dużo, ja dodatkowo dodaję łyżkę
oliwy, wówczas
makaron się nie skleja.Odcedzić, nałożyć na talerz i polać przygotowanym sosem;)Smacznego!!:D