Wykonanie
Orzeźwiająco
cytrynowy początek dnia...
Jedno z moich ulubionych śniadań w ostatnim czasie. Szybkie, zdrowe i orzeźwiające. Jestem miłośniczką
jogurtów cytrynowych. Po raz pierwszy natknęłam się na nie wiele lat temu w Szkocji, w Polsce długo nie były dostępne. Jakiś czas temu na naszym rynku pojawił się ekologiczny
jogurt cytrynowy, jednak jest tak absurdalnie
drogi, że postanowiłam robić własny, domowy
jogurt cytrynowy. Efekt jest przepyszny!
Cytryna to dobrze znane źródło witaminy C, chroniącej przed przeziębieniami, wspierającej odporność, łagodzącej infekcje.
Miód wzmacnia
serce, obniża ciśnienie tętnicze
krwi, łagodzi stany nerwowe, goi rany i ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Dzięki glukozie w nim zawartej dobrze pobudza też do pracy mózg.
Amarantus natomiast to cenne źródło
białka, błonnika, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza. Do tego nie zawiera glutenu, ma wysoką wartość odżywczą i energetyczną, więc świetnie sprawdza się jako posiłek przed treningiem. Więcej na temat
amarantusa znajdziecie tutaj .Składniki na jedną porcję:200 g
jogurtu naturalnego,łyżka
miodu,skórka otarta z połówki
cytryny,3 łyżki
soku z cytryny,kilka łyżek ekspandowanych nasion
amarantusa Symbio (lub
otrąb owsianych).Przygotowanie:
Cytrynę sparzamy gorącą
wodą. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok do miseczki z
jogurtem. Dodajemy łyżkę
miodu, mieszamy.Posypujemy poppingiem z
amarantusa. Gotowe!SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))