ßßß Cookit - przepis na Ciasto buraczane bez pszenicy

Ciasto buraczane bez pszenicy

nazwa

Wykonanie

Obiecałam już dość dawno kolejne ciasto bez pszenicy... Robiłam je już kilka razy i w formie ciasta i jako muffinki. Przy braku czasu zrobienie tego ciasta jest mniej czasochłonne niż jego zapisanie na blogu. Tak, tak :) Sami się przekonacie, jak go zrobicie.
Kilka dni w domu i mogę podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczne, pyszne i zdrowe ciasto. Smaku buraczków się nie czuje a ciasto dzięki nim jest wilgotne i ma ładny kolor. Dodatkowo dodałam karob, czyli zmielone zarna chleba świętojańskiego; strąków drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich.
Karob to zdrowy odpowiednik kakao, j est doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Nie zawiera kofeiny, więc mogą go jeść osóby z wysokim ciśnieniem krwi . Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.
składniki:
100 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
350 g buraków obranych
5 jajek
200 g cukru
200 g płatków owsianych
100 g mieszanki „Cynamonowy Raj” Ziarenkowo
szczypta soli
140 g margaryny rozpuszczonej lub oleju
10-15 g karobu
kruszonka:
50 g margaryny
40 g cukru trzcinowego
40 g mieszanki „Cynamonowy Raj” lub posiekanych orzechów włoskich
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C
Mąkę jaglaną wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i cynamonem.
Buraki zetrzeć na tarce lub posiekać w Thermomixie 8s / obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 30 s. / obr.5
Przełożyć do formy na ciasto lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
Połączyć wszystkie składniki kruszonki i posypać ciasto buraczkowe.
Piec: ciasto 40 minut, muffiny 25 minut.
Polecam produkty Ziarenkowo . Są to gotowe mieszanki, świetnie sprawdzające się jako dodatki do różnych dań. Do ciast, deserów, śniadań, naleśników szczególnie polecam mieszankę „Cynamonowy Raj”
Smacznego!
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/09/obiecaam-juz-dosc-dawno-kolejne-ciasto.html