ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik bez pszenicy

Jabłecznik bez pszenicy

nazwa

Wykonanie

Wszędzie słychać o naszych polskich jabłkach, tworzy się akcja za akcją...
Koniec lata to taki czas, że chyba w każdym domu jabłka są obecne prawie codziennie w różnych postaciach... Jeśli nie w każdym, to w naszym na pewno.
Już kilka razy piekłam to ciasto z mąką pszenną lub orkiszową (zamiast jaglanej i ziemniaczanej).
Ze względu na moich klientów, którzy przestali jeść pszenicę przerobiłam ten przepis. Wypróbowywałam proporcje różnych mąk i ta jest chyba najlepsza. Dodatek ziarenek słonecznika, sezamu, orzechów i korzennych przypraw bardzo wzbogaca smak jabłecznika. W ten sposób piekłam go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni, bo wszystkim bardzo smakowała chrupiąca i aromatyczna posypka Cynamonowego Raju
Jedni nie jedzą pszenicy bo nie mogą, inni, bo tak wybrali. Wszystkim, którzy chcą wypróbować polecam:
składniki na blachę 24 x 40 cm:
175 g płatków owsianych górskich
170 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
80 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
250 g oleju rzepakowego, ja użyłam Zielony Nurt
1,5 kg jabłek obranych, pokrojonych w ćwiartki
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
70 g mieszanki ziaren „Cynamonowy raj” z Ziarenkowo
Wykonanie:
Jabłka pokroić w cienkie plasterki; wymieszać z cynamonem, sokiem i skórką z cytryny. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół (bez termoobiegu) na temp. 180*C
Płatki owsiane zmielić w suchym naczyniu Thermomixa 15 s. / obr. 5,5
Dodać mąkę jaglaną, ziemniaczaną i proszek i wymieszać 10 s. / obr. wsteczne 4; przesypać do innego naczynia.
Na noże w Thermomixie założyć motylek, wbić jajka, dodać cukier i ubijać 6 min. / 50*C / obr. 4
Dodać oliwę i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać 4 min. / obr. 3
Dodać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać 20-30 s. / obr.2
Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni.
Na cieście wysypać połowę jabłek
Wylać kolejną warstwę ciasta, rozprowadzić (nie musi być bardzo starannie) i rozłożyć resztę jabłek. Wierzch ciasta posypać mieszanką ziaren i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10-15 minut.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
Polecam Wam produkty Ziarenkowo, są pyszne i zdrowe. Ja chętnie je wykorzystuję w swojej kuchni. I będę zamieszczać kolejne przepisy z ich wykorzystaniem.
Smacznego!
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/08/jabecznik-bez-pszenicy.html