Zauważyłam, że jeśli chodzi o cukinię to zazwyczaj byłam monotematyczna:)Zazwyczaj robiłam z niej leczo albo faszerowałam ją różnymi składnikami, ewentualnie marynowałam ją w zalewie curry. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego, a mianowicie spróbować jak będzie smakować przygotowana z niej zupa. Okazało się to strzałem w dziesiątkę!Składniki:1 cukinia2 małe ziemniaki800 ml bulionu2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18%2 łyżki oliwyziele angielskieoreganopieprzziołowypieprz zarnistysólPrzygotowanie:Oliwę rozgrzewamy w garnku. Cukinię dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w półplasterki. Dodajemy posiekany czosnek. Dusimy cukinię do czasu aż zmięknie. Następnie dodajemy 800 ml bulionu oraz przyprawy - parę ziaren ziela angielskiego, pieprzuziołowego oraz szczyptę oregano, pieprzuziołowego i soli. Dodajemy również 2 ziemniaki i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy zupę blenderem, a na koniec dodajemy do niej 2 łyżki śmietany, którą rozprowadzamy trzepaczką. Zupkę możemy podać z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzankamiSmacznego ! :)