Wykonanie
Pokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a i przede wszystkim zdrowe dania!Pokrzywa jest podobno skarbnicą aktywnych związków potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera on
między innymi :- magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód- witaminy A, K, B2, C- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne,
olejki eteryczne,
sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę ,karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.W związku ze swoim składem pokrzywa ona cały szereg właściwości leczniczych.
Między innymi działa wzmacniająco i powoduje wzrost produkcji czerwonych krwinek więc pomocna jest przy anemii. Jej picie jej naparu pomaga walczyć ze stresem.
Mówi się o niej, że jest jednym z naturalnych antybiotyków. Zaleca się ją przy leczeniu schorzeń układu moczowego, a także korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pomaga także w chorobach skóry głowy, a także przy wypadaniu włosów.A co najważniejsze pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale odpowiednio przygotowana, jest również bardzo smaczna!Najbardziej znane są
soki i
herbatki z pokrzyw, lecz ja chciałabym dzisiaj zaproponować wam pokrzywową zupę.Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble ;) W tym momencie muszę podziękować mojej mamie - która dostarczyła mi cały kosz pokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę!Składniki:listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej)1
marchewka1
pietruszka6
młodych ziemniakówpęczek zielonych pędów
cebulkipęczek
natki pietruszkiziele angielskieiść laurowy
pieprz ziarnisty
sólvegetasok z limonkimielony
imbirczosnek kolorowy
jajkaśmietana 18 %Przygotowanie:Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.


Przygotowujemy
wywar z
marchewki,
pietruszki,
ziemniaków, 2
liści laurowych, paru ziaren
ziela angielskiego. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy
cebulki oraz
natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy.

Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną
soli,
sokiem z limonki, łyżeczką mielonego
imbiru oraz łyżeczką kolorowego
czosnku.Tak przygotowaną zupę podajemy z
jajkiem na twardo oraz kleksem
śmietany.Smacznego!:)
