Kaszka kuskus... genialna w swojej prostocie. Aby ją przygotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po paru minutach jest gotowa do spożycia.Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się ją, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą.Jest doskonała jako dodatek do wielu dań. Ja dzisiaj postanowiłam przygotować sałatkę z kuskusem i warzywami. Ekspresowa w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy ;)Składniki:szklanka kuskusa2 szklanki wody2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe2 łyżeczki masłacytrynapół zielonego ogórkapół czerwonej papryki15 oliwek czarnych15 oliwek zielonych nadziewanych papryką10 pomidorków kokajlowychpieprzoliwa cytrynowaPrzygotowanie:Kostki rosołowe kruszymy w misce i zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wodykuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem. Pozostawiamy ją na parę minut. Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła.Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże paski. Zarówno czarne jak i zielone oliwki przekrajamy na pół. Pomidorki dzielimy na ćwiartki.Tak przygotowane warzywa łączymy z kuskusem i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiłam pieprzem. Nie używałam już soli gdyż same kostki rosołowe i oliwki dają dość słony smak. Na sam koniec skropiłamoliwą z oliwek aromatyzowaną z cytrynąSmacznego! :)