ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Słodkości nie od dziś poprawiają nam humor, kojarzą się z beztroską i przyjemnością. Każdy nas nie raz potrzebuje odrobinę tej słodkości w zapracowanym życiu. Moją propozycją na taką osłodę życia na dziś jest sernik na zimno z czerwoną porzeczką bogatą w witaminę C.
Potrzebne składniki:
Składniki na sernik o wymiarach formy 24cm x 40cm
Spód:
300g mąki pszennej
100g cukru
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
800g serka homogenizowanego
torebka galaretki pomarańczowej
2 torebki cukru waniliowego
Góra sernika:
250g czerwonej porzeczki
torebka galaretki truskawkowej
W misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek dopieczenia, masło i jajka.
Składniki mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy spód formy nasmarowanej masłem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotowujemy galaretkę pomarańczową, którą umieszczamy w lodówce. Serek homogenizowany wraz z cukrem waniliowym mieszamy przy pomocy miksera. W momencie, gdy galaretka będzie gęstniała wyjmujemy ją z lodówki i dodajemy do serka homogenizowanego. Miksujemy całość razem w celu uzyskania spójnej masy.
Przygotowaną masę serową wlewamy na spód ciasta i umieszczamy w lodówce.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową,
którą także umieszczamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki na masie serowej umieszczamy czerwoną porzeczkę.
Na koniec wlewamy na górę ciasta gęstniejącą galaretkę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce. Po upływie około godziny wyjmujemy z lodówki gotowy sernik na zimno i możemy rozkoszować się słodyczą.
Niepozorny kawałek słodkości, a nie raz nas ucieszy.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/09/sernik-na-zimno-z-czerwona-porzeczka.html