Witajcie Moi DrodzySłodkości nie od dziś poprawiają nam humor, kojarzą się z beztroską i przyjemnością. Każdy nas nie raz potrzebuje odrobinę tej słodkości w zapracowanym życiu. Moją propozycją na taką osłodę życia na dziś jest sernik na zimno z czerwoną porzeczką bogatą w witaminę C.Potrzebne składniki:Składniki na sernik o wymiarach formy 24cm x 40cmSpód:300g mąki pszennej100g cukru200g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaMasa serowa:800g serka homogenizowanegotorebka galaretki pomarańczowej2 torebkicukru waniliowegoGóra sernika:250g czerwonej porzeczkitorebka galaretki truskawkowejW misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek dopieczenia, masło i jajka.Składniki mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy spód formy nasmarowanej masłem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.Przygotowujemy galaretkę pomarańczową, którą umieszczamy w lodówce. Serek homogenizowany wraz z cukrem waniliowym mieszamy przy pomocy miksera. W momencie, gdy galaretka będzie gęstniała wyjmujemy ją z lodówki i dodajemy do serka homogenizowanego. Miksujemy całość razem w celu uzyskania spójnej masy.Przygotowaną masę serową wlewamy na spód ciasta i umieszczamy w lodówce.W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową,którą także umieszczamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki na masie serowej umieszczamy czerwoną porzeczkę.Na koniec wlewamy na górę ciasta gęstniejącą galaretkę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce. Po upływie około godziny wyjmujemy z lodówki gotowy sernik na zimno i możemy rozkoszować się słodyczą.Niepozorny kawałek słodkości, a nie raz nas ucieszy.