Wykonanie
Cześć WszystkimW lecie pojawiło się na moim blogu kruche ciasto z
truskawkami, wtedy też obiecałem, że to dopiero początek moich propozycji na kruche ciasto. Dzisiaj prezentuję kruche ciasto z
jagodami i
budyniem czekoladowym w sam raz na chłodniejszy, ale
słoneczny jesienny dzień.Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o średnicy formy 26cmCiasto:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka150ml
mlekapół kostki
masłaBudyń i
jagody:2
torebki budyniu
czekoladowego1/2 litra
mleka2 łyżeczki
cukru500g jagód/borówek amerykańskichPosypka:150g
mąki pszennej100g
cukru trzcinowegopół kostki
masłaDo miski dodajemy
mąkę,
cukier trzcinowy,
proszek do pieczenia,
jajka i
masło.
Składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy
mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto.Przygotowujemy
budyń i podgrzewamy na piecu cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
Formę należy nasmarować
masłem i obsypać
bułką tartąnastępnie spód wykładamy
ciastem. Na cieście umieszczamy
budyń na którym wykładamy
jagody.
Przygotowujemy posypkę dodając do miski
mąkę,
cukier i
masło.
Składniki łączymy i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Posypką oblepiamy na wierzchu
jagody.
Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy formę i pieczemy ciasto przez około 40 minut.
Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do wystygnięcia, a w tym czasie najlepiej zagotować
wodę na ulubioną
herbatę lub
kawę.
Na koniec czas ukroić sobie kawałek ciasta i pozwolić sobie na chwilę relaksu.