ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jagodami i budyniem czekoladowym

Kruche ciasto z jagodami i budyniem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Cześć Wszystkim
W lecie pojawiło się na moim blogu kruche ciasto z truskawkami, wtedy też obiecałem, że to dopiero początek moich propozycji na kruche ciasto. Dzisiaj prezentuję kruche ciasto z jagodami i budyniem czekoladowym w sam raz na chłodniejszy, ale słoneczny jesienny dzień.
Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
150ml mleka
pół kostki masła
Budyń i jagody:
2 torebki budyniu czekoladowego
1/2 litra mleka
2 łyżeczki cukru
500g jagód/borówek amerykańskich
Posypka:
150g mąki pszennej
100g cukru trzcinowego
pół kostki masła
Do miski dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, jajka i masło.
Składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przygotowujemy budyń i podgrzewamy na piecu cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
Formę należy nasmarować masłem i obsypać bułką tartą
następnie spód wykładamy ciastem. Na cieście umieszczamy budyń na którym wykładamy jagody.
Przygotowujemy posypkę dodając do miski mąkę, cukier i masło.
Składniki łączymy i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Posypką oblepiamy na wierzchu jagody.
Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy formę i pieczemy ciasto przez około 40 minut.
Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do wystygnięcia, a w tym czasie najlepiej zagotować wodę na ulubioną herbatę lub kawę.
Na koniec czas ukroić sobie kawałek ciasta i pozwolić sobie na chwilę relaksu.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/09/kruche-ciasto-z-jagodami-i-budyniem.html