ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli

Pasta z makreli

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Można rzec, iż na zewnątrz lato w pełni i pewnie nie jedno z Was spędzi swoje letnie wakacje nad jakimś z mórz czy to polskim Bałtykiem czy też jednym z cieplejszym mórz na południu Europy. Wakacje nad Bałtykiem od zawsze kojarzą mi się z wędzoną makrelą, ten zapach i smak świeżo wędzonej ryby w kurorcie ma swój urok. Pamiętam jak nie raz moja mama wykorzystywała taką wędzoną makrelę do zrobienia pasty, dlatego też dzisiaj zrobimy taką pastę.
W moim przypadku będzie to pasta z makreli z puszki w oleju, bo od Bałtyku dzieli mnie jakieś 600 kilometrów,
więc niekoniecznie jestem przekonany do wędzonych makreli sprzedawanych u mnie.
Potrzebne Nam będą:
Składniki na pastę dla 2 osób
puszka makreli w oleju
miseczka pikli
cebula
jajko
pieprz
mieszanka przypraw
łyżka jogurtu naturalnego
Osączamy makrelę z oleju i rozgniatamy widelcem,
następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i mieszamy.
Ugotowane jajko szatkujemy w kostkę i dodajemy do makreli,
po czym kroimy w kostkę pikle.
Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i mieszanką wedle uznania. Pasta gotowa i wraz z pieczywem możemy ją zjeść.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/06/pasta-z-makreli.html