Wykonanie
Bardzo smaczny dodatek do
pieczywa,idealna przystawka na różne okazje......Polecam ......
Składniki :-1 kg
golonki-2 kg nóżek wieprzowych-3 duże
marchewki-3
pietruszki-1/2
selery- 1
cebula-2
laurowe liście-5 ziarenek
angielskiego ziela- 3 łyżki
octu-
przyprawy-
sól-
vegeta-
pieprz-
magii-
pietruszka zielonaPrzygotowanie:Nóżki i
golonkę zalewam
wodą ,mocze około 3 godzin ,następnie płuczę pod bieżącą
wodą ,kładę do garnka i zalewam
wodą do przykrycia ,nóżek i
golonki ,zagotowuję.Zbieram szumowiny ,dodaję
sól,
vegete,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy ,gotuję ,(od 2-2,5 godzin )W połowie gotowania wrzucam
marchew ,
seler ,
pietruszkę i całą obraną
cebulę i gotuję do miękkości .Gdy wszystko jest już miękkie wykładam do miski aby przestygło, obieram nóżki i
golonkę na drobne części .
Marchew ,
pietruszkę,
seler kroję w drobną kosteczkę .
Wywar przecedzić ( sprawdzić, czy
wywar jest wystarczająco doprawiony),wlać 3 łyżki
octu i zamieszać.
Mięso obrane,,warzywa ,
pietruszkę zieloną ,układamy do salaterek,półmisków ,pojemników od
jogurtów (według uznania ) i zalewamy przygotowanym ,przecedzonym( przestudzonym)
wywarem....odstawiamy do lodówki ...Do zalania obranego
mięsa potrzeba 3 litry
wywaru..........Smacznego !!!!