ßßß Cookit - przepis na Galat wieprzowy

Galat wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny dodatek do pieczywa,
idealna przystawka na różne okazje......
Polecam ......
Składniki :
-1 kg golonki
-2 kg nóżek wieprzowych
-3 duże marchewki
-3 pietruszki
-1/2 selery
- 1 cebula
-2 laurowe liście
-5 ziarenek angielskiego ziela
- 3 łyżki octu
-przyprawy
-sól
-vegeta
-pieprz
- magii
-pietruszka zielona
Przygotowanie:
Nóżki i golonkę zalewam wodą ,mocze około 3 godzin ,następnie płuczę pod bieżącą wodą ,kładę do garnka i zalewam wodą do przykrycia ,nóżek i golonki ,zagotowuję.
Zbieram szumowiny ,dodaję sól,vegete, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy ,gotuję ,(od 2-2,5 godzin )
W połowie gotowania wrzucam marchew ,seler ,pietruszkę i całą obraną cebulę i gotuję do miękkości .
Gdy wszystko jest już miękkie wykładam do miski aby przestygło, obieram nóżki i golonkę na drobne części .
Marchew ,pietruszkę, seler kroję w drobną kosteczkę .
Wywar przecedzić ( sprawdzić, czy wywar jest wystarczająco doprawiony),wlać 3 łyżki octu i zamieszać.
Mięso obrane,,warzywa ,pietruszkę zieloną ,układamy do salaterek,półmisków ,pojemników od jogurtów (według uznania ) i zalewamy przygotowanym ,przecedzonym( przestudzonym) wywarem....odstawiamy do lodówki ...
Do zalania obranego mięsa potrzeba 3 litry wywaru..........
Smacznego !!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/11/galat-wieprzowy.html