Zrobiło się chłodniej na dworze więc chciałabym zaproponować zupę z grochu łuskanego.Jest to zupka bardzo pyszna i rozgrzewająca .Zachęcam do wypróbowaniaSkładniki :3 litry wody1/2 kg kości od schabu lub 1/2 kg żeberek1/2 kg ziemniaków1 marchewka (duża)1/2 selery (mała)1 pietruszkę1 cebulę2 ząbki czosnku40 dkg wędzonego boczkuPrzyprawy :sólpieprzziarenka smakumajeranekzielona pietruszkaPrzygotowanie :Do garnka wlewamy wodę ,wkładamy umyte mięso lub kości,bobkowe liście ziele angielskie ,osolić. Zagotować ,zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkościGdy kości będą już miękkie wyjąć z garnka i obrać.Następnie do wywaru, wsypać groch i gotować ,gdy będzie już półmiękki wrzucamy ziemniaki istarte lub pokrojone w drobną kosteczkę ,warzywa) i gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko będzie miękkie dodajemy przesmażony boczek z cebulką i czosnkiem ,przyprawy i majeranek obrane mięso ..Na sam koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki i selery Doprawić według uznania .. Zamieszać odstawić z ognia i gotowe .Zupy nie zagęszczamy groch gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstąSmacznego !!!