Mocno sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni...Składniki:30 dkg suchej fasoli2 marchewkikawałek selerakawałek pora1 pietruszkaok. 40dkg wędzonego żeberkamożna dać też wędzony boczek4 średnie ziemniaki1 mała cebula przypalona na ogniu2 rosołki3 ząbki czosnkupieprz, majeranek, vegeta (do smaku)ok. 2 litrów wodyWykonanie:Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie razem z żeberkiem do miękkości. Jeśli jest potrzeba dolać wodę. Następnie dodać pora, przypaloną cebulę, pokrojone w drobną kostkę warzywa, ziemniaki pokroić trochę w grubszą kostkę. Wrzucić rosołki i przyprawy do smaku. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Smacznego :-)