ßßß Cookit - przepis na Lord

Lord

nazwa

Wykonanie

Ciasto smaczne i delikatne, bardzo łatwe do przygotowania, rozpływające się w ustach.
Gorąco zachęcam do pieczenia ....
Składniki:
Biszkopt :
-4 jajka
-13 dkg cukru
-15 dkg mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej lub oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,
dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Piec w temperaturze 180 stopni
Nakropienie do biszkopta :
- 1 szklanka przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
- (2-3 ) łyżki cukru
Płytka kokosowa:
-7 białek
-1 szklanka cukru pudru
-1 szklanka wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę,
następnie dodać 1 szklankę cukru pudru, dalej ubijając na koniec, dodać jedną szklankę wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać. Wyłożyć, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku
20 -30 minut w temperaturze
180 -190 stopni .
Masa:
-7 żółtek
-3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-1 kostka masła lub margaryny
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy
-10 dkg maki ziemniaczanej
-5 dkg rodzynek
-4 połówki brzoskwiń z puszki
Polewa :
-1/2 czekolady deserowej
-4 łyżki mleka
-1 łyżeczkę masła
(masło,mleko czekoladę całość rozpuścić )
Przygotowanie:
Żółtka , utrzeć z 1 szklanka cukru pudru i cukrem waniliowym ,dodać 1 szklankę zimnego mleka, mąkę ziemniaczana i budyń, Wszystkie składniki połączyć mikserem, już połączone dodać do 2 szklanek gotującego się mleka, całość gotować aż budyń zgęstnieje (intensywnie mieszając ) Odstawić do wystygnięcia . Zimny przecisnąć przez praskę .
Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać (można użyć miksera )
1/3 masy odłożyć do miseczki, do pozostałej części masy dodać rodzynki i drobno pokrojone( w kostkę ) brzoskwinie .
Biszkopt nasączyć,rozsmarować,
na nim przygotowaną masę z rodzynkami i brzoskwiniami,następnie przykryć płytką kokosową (płytką kokosową przykrywamy razem z papierem od strony... gdzie go nie ma... gdy już placek przykryjemy dopiero delikatnie odrywamy papier.Na wierzch wyłożyć masę bez bakalii i równo rozsmarować.
Polać rozpuszczoną czekoladą
Blacha 40x26
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/lord.html