ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Proponuję dziś królika to bardzo smaczne lekkostrawne,
chude i zdrowe mięso.
Polecam
Składniki :
- 1,5 kg -2 kg królika
-( 3-4 )ząbki czosnku
- 2 cebule
-4-5 łyżek oleju
-( 1-1,5 )łyżki majeranku
-sól
-pieprz
-delikat czerwony do mięs
-mąka
-śmietana
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę,cebule obieramy ,kroimy w plastry lub kostkę.
Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub margarynie na rumiano z obu stron podlać wodą i dusić do miękkości około,
1 godz- 1,5 godz, pod przykryciem (wyparowany sos uzupełniać wodą) Upieczone mięso wyjąć
Powstały wywar po pieczeniu zagęścić
3/4 szklanki wody ,2 łyżki maki lub mąkę rozklepać w śmietanie i dodać do sosu, wymieszać i zagotować .
Doprawić według uznania.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/krolik-w-sosie-wasnym.html