ßßß


Składniki:-1 kg mięsa mielonego-2 woreczki ryżu (nie parboiled )-3 marchewki-1/2 selery-1 pietruszka-sól-pieprz-vegeta-delikat czerwony-zielona pietruszka ( według uznania)Przygotowanie:Kapustę całą główkę (wyciąć głąb z kapusty)opłukać, włozyć do garnka do gotującej wody i obgotować,aby zmiękły liście i można było z nich formować gołąbki.Do mięsa mielonego dodajemy startą marchew ,seler i pietruszkę ,przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż (ostudzony )(doprawić według uznania). Wszystko razem mieszamy ,i dobrze wyrabiamy dłonią i formujemy w kształcie kotleta mielonego.Zawijamy w obgotowane liście.Dno garnka, wykładamy liśćmi kapusty i na nich układamy gołąbki ,można ułożyć je warstwowo.Na każdego gołąbka można położyć plasterek masła lub boczku .Zalewamy je bulionem ( z kostki rosołowej ) Z wywaru z gołąbków można przygotować sos pomidorowy .Gotujemy 30 - 40 minutSmacznego !!!