Wykonanie
Flaki to bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca,pożywna i sycąca.Podajemy z
bułkami lub
chlebem .Polecam
Składniki:- 4 litry
wody-1 kg flaków wieprzowych- 1/2 kg -1 kg kości wieprzowych- 1 duża
marchewka- 1
pietruszka-1/2
selery- (2 -3 )ząbki
czosnku-3 ziarnka
angielskiego ziela-(2-3)
liście laurowe-1 łyżka
majeranku-1 łyżeczka
muszkatołowej gałki-
sól-
pieprz-
magii w płynie-2 łyżki
makiPrzygotowanie :Do garnka wlać 4 litry
wody ,włożyć umyte kości wieprzowe ,
ziele angielskie ,
liście laurowe ,zagotować i odszumować( starte warzywa dodajemy ,gdy kości będą już na pół ugotowane i gotujemy
wywar .Flaki dobrze wypłukać, włożyć do garnka z
wodą i gotować do miękkości (flaki obgotowuję dwukrotnie) następnie odlewamy
wodę z flaków i ostudzone kroimy w paski ,kości obieramy na drobne kawałki .Pokrojone flaki i obrane
mięso kładziemy do
wywaru ,gotujemy jeszcze przez chwilę. Robimy zaklepkę ( 2 łyżki
mąki na 1 szklankę
wody ) zaciągamy zupę i doprawiamy
przyprawami ,
magi ,
gałką muszkatołową,
pieprzem dodajemy
majeranek .Smacznego !!!