Wykonanie
Witam kochani!To mój ostatni wpis przed dłuższą przerwą (zdaje się, że ominą mnie aż dwa wtorki! :O).. Ale nie martwcie się zbytnio. Kiedyś
wrócę ;)Dzisiaj zaszalejemy z nadmorską atmosferą. A co ją buduje? W głównej mierze gofry!Składniki:- 3
jajka- 1 l
mleka (ale nie wlewajcie całego, bo masa wyjdzie za rzadka!)- 1/5 kostki
drożdży (a do nich szczypta
soli i trochę
cukru)- 1/5 kostki
miękkiej margaryny lub trochę
oleju- 3 łyżki
cukru pudru (albo więcej, bo
cukru nigdy za wiele ;p )-
cukier wanilinowy (albo dwa)- ok 3 szklanek
mąkiDziałamy!
Do michy wrzucamy
jajka,
mąkę,
cukier wanilinowy, puder i wlewamy
mleko (tylko nie wszystko, bo co za dużo, to niezdrowo!).Miksujemy.
Jak już pozbędziemy się grudek z ciasta, rozrabiamy
drożdże (z
cukrem i
solą). Płynne
drożdże wlewamy do masy. Możemy chwilę pomiksić, a
potem wlać
olej (UWAGA! Przy użyciu
margaryny, włóżcie ją jako jeden z pierwszych składników do miski ;) ).
Kiedy masa nie jest ani za gęsta ani za rzadka, nalewamy ją do nagrzanej gofrownicy.Rumiane Nadmorskie Specjały wyciągamy z piekącego urządzenia i cieszymy się smakiem. Można je wcinać na sucho, z
cukrem pudrem, z
dżemem,
owocami.. Ja wybrałam
bitą śmietanę i rozpuszczoną (w kąpieli
wodnej)
czekoladę xD
Życzę smacznego i miłej części wakacji (odpocznijcie ode mnie) ;) Do napisania!Buziaki,A. :*