Wykonanie
Wiosna, wiosna, wiosna! Już kilka dni dobrej pogody i pierwsze ciepłe
słoneczne promienie, powodują, że przybywa chęci do życia, zmienia się nastrój i "się chce". Mi się dzisiaj tak chciało, że powstała przepyszna ciabatta. Zawsze wydawało mi się, że ciabatta to już "wyższa szkoła jazdy", a tu proszę.. znalazłam pewien przepis i go niego przerobiłam. Okazał się dość łatwy, tylko dużo czekania, bo ciasto co rusz musi rosnąć, ale efekt jest tego warty. Jeśli macie czas i możecie sobie na to pozwolić, to pieczcie i jedzcie.
Składniki na 2 bochenki (po 10 kromek):
250ml letniej
wody3 łyżki letniego
mleka niskotłuszczowego450g
mąki pełnoziarnistej1 opakowanie suchych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwekZaczyn:300g
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
suszonych drożdży100 ml ciepłej
wodyNa początku należy sporządzić zaczyn.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
drożdżami i zrobić wgłębienie. Następnie wlać do niego
wodę i mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto. Całość przełożyć na delikatnie oprószoną stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Z ciasta ukształtować kulę i przełożyć ją do miski, miskę do reklamówki, a na wierzchu przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.Drewnianą łyżką stopniowo wymieszać
mleko i
wodę z zaczynem. Następnie dłońmi powoli połączyć z
mąką i
drożdżami. Na koniec dodać
sól i
oliwę. Ciasto powinno być dosyć mokre, nie dodawać dodatkowo
mąki. Ciasto w misce znów włożyć do reklamówki/foliowej torby, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętośćDwie podłużne formy do pieczenia oprószyć
mąką. Łyżka rozdzielić ciasto pomiędzy przygotowane blachy . Lekko oprószonymi
mąką dłońmi uformować ciasto w prostokątne bochenki, następnie trochę spłaszczyć. Wierzch bochenków posypać delikatnie
mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 220 C, piec ciabatty 25-30 minut do momentu aż ich skórka się ładnie "zbrązowi". Można też sprawdzić ich upieczenie w prosty sposób - są gotowe, jeśli po uderzeniu od
spodu będą wydawać głuchy odgłos.Ciabattę przełożyć na kratkę i ostudzić.
1 kromeczka ciabatty to ok. 125kcal, węglowodany: 22g,
białka: 5g, tłuszcze: 3gSMACZNEGO!