ßßß
Składniki na dwie chałki:500g mąki pszennej15 g suchych drożdży (instant)1 szklanka ciepłego mleka50 g cukru1 jajkoszczypta soli50 g masłaSkładniki na kruszonkę:100 g mąki50 g masła40 g cukru1 cukier wanilinowy 16 gDodatkowo do posmarowania:1 rozmącone jajkoŁyżka mlekaMasło lub margarynę rozpuścić. Drożdże połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Znalazłam świetny instruktaż zaplatania chałki na youtube:http://www.youtube.com/watch?v=cL5cuTpvp0U&feature=player_embedded
Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.Podczas rośnięcia chałek przygotowujemy kruszonkę. Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto. Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego :-)Przepis pozwala na upieczenie 2 chałek, które można pokroić na 12 porcji.
1 PORCJA to ok. 140kcal, węglowodany: 22g, białko 4g, tłuszcze: 5gSMACZNEGO!