Wykonanie
Dziś coś dla amatorów
jasnego pieczywa. Kto się oprze domowej chałce? Jeśli chcecie ograniczyć spulchniacze, ulepszacze i konserwanty - upieczcie
chałkę sami. Mi się udało, to i Wam na pewno się powiedzie! Zobaczcie sami, to "
chałka z
masłem" ;)
Składniki na dwie
chałki:500g
mąki pszennej15 g suchych
drożdży (instant)1 szklanka ciepłego
mleka50 g
cukru1
jajkoszczypta
soli50 g
masłaSkładniki na kruszonkę:100 g
mąki50 g
masła40 g
cukru1
cukier wanilinowy 16 gDodatkowo do posmarowania:1 rozmącone
jajkoŁyżka
mlekaMasło lub
margarynę rozpuścić.
Drożdże połączyć z przesianą
mąką, ciepłym
mlekiem, roztopionym tłuszczem,
cukrem,
jajkiem, szczyptą
soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując
mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Znalazłam świetny instruktaż zaplatania
chałki na youtube:http://www.youtube.com/watch?v=cL5cuTpvp0U&feature=player_embedded
Gotowe
chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.Podczas rośnięcia
chałek przygotowujemy kruszonkę.
Masło lub
margarynę rozpuścić, połączyć z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto. Gotowe
chałki wysmarować rozmąconym
jajkiem zmieszanym z łyżką
mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego :-)Przepis pozwala na upieczenie 2
chałek, które można pokroić na 12 porcji.
1 PORCJA to ok. 140kcal, węglowodany: 22g,
białko 4g, tłuszcze: 5gSMACZNEGO!