Wykonanie

Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 25 , 00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki
soli2
żółtka50 ml
wodyDodatkowo: *
fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowaSKŁADNIKI na masę do tarty:1
czerwona papryka1
żółta papryka1
cukinia200 g
boczku parzonego200 g
sera ricotta200 g
sera mozzarella (wiórki)3
jajka3 łyżki
śmietany 18%1
cebula dymka1 ząbek
czosnkuszczypioreknatka pietruszkisól,
pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:
Mąkę i
sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne
masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy
żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.PRZYGOTOWANIE farszu do tarty:
Cukinię i
paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną
oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część
wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki
boczek.Zrumieniony
boczek przekładamy do warzyw i dodajemy drobno posiekany ząbek
czosnku. Wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy
solą i
pieprze.Do miski wbijamy 3
jajka. Dodajemy
ricottę,
mozzarellę (1/2 porcji),
śmietanę, posiekaną
dymkę,
szczypiorek i
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.Formę na tartę smarujemy
masłem.Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do
spodu i
boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy
fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu.Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.Następnie zdejmujemy folię aluminiową z
fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min.Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z
boczkiem. Całość zalewamy farszem z
sera ricotta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami
mozzarelli.Tak przygotowaną tarte wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35-40 min. Smacznego.