ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą

Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Osobiście... tarty ubóstwiam.
Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami .
Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.
Na przyjęciu... zajadali się :)
Czas przygotowania: 80 min.
Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm
Koszt przygotowania: 23 , 00 zł
SKŁADNIKI na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
50 ml wody
SKŁADNIKI na masę do tarty:
10 szparagów ( użyłem białych)
1/2 średniej główki brokuł
5 suszonych pomidorów
200 g sera ricotta
100 g sera mozzarella
3 jajka
150 ml śmietany 18%
1 cebula dymka
5 listków bazylii
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:
Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
*W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.
Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy na cienki placek.
Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C.
Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE masy:
Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.
Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.
PRZYGOTOWANIE tarty:
Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia na 25 min. w temperaturze 190'C.
Upieczona tartę odstawiamy do ostygnięcia i możemy serwować. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/05/tarta-ze-szparagami-brokuami-suszonymi.html