Wykonanie
Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze
śliwkami .Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże
szparagi i
brokuły. A wszystko zapieczone w
masie z
sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)

Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23 , 00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki
soli1
żółtko50 ml
wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10
szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki
brokuł5
suszonych pomidorów200 g
sera ricotta100 g
sera mozzarella3
jajka150 ml
śmietany 18%1
cebula dymka5 listków
bazyliisól,
pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:
Mąkę i
sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne
masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy
żółtko i
wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W
między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy na cienki placek.Formę smarujemy
masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka.Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy
grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C.Zdejmujemy folię z
grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE masy:
Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół.
Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3
jajka. Dodajemy
ricottę,
mozzarellę,
śmietanę, pokrojone
suszone pomidory i
dymkę. Doprawiamy posiekaną
bazylią,
solą i
pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone ciasto wykładamy
szparagi i
brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia na 25 min. w temperaturze 190'C.Upieczona tartę odstawiamy do ostygnięcia i możemy serwować. Smacznego.