ßßß Cookit - przepis na Konfitura z jagód

Konfitura z jagód

nazwa

Składniki

Wykonanie

Do mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.
Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.
Czas przygotowania: 1 , 5 h
Składni na 400 ml konfitury
Koszt przygotowania: 12 , 00 zł
SKŁADNIKI:
1 kg świeżych jagód
150 g cukru kryształ
PRZYGOTOWANIE:
Jagody myjemy i osuszamy.
Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g cukru.
Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu, aby jagody się zagotowały i puściły sok.
Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć.
Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.
Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.
Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/07/konfitura-z-jagod.html