ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)
Składniki na tortownicę o śr. 25 cm
Koszt przygotowania: 25 , 00 zł
SKŁADNIKI na kruchy spód:
200 g herbatników maślanych
100 g masła
1 kg świeżych truskawek
SKŁADNIKI na masę sernikową:
1 kg twarogu sernikowego
8 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 opakowania galaretki truskawkowej
5 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka
PRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami:
Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone truskawki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWANIE masy sernikowej i wykończenie deseru:
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Letnią żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy.
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h)
Galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Całość wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/05/sernik-na-zimno-z-truskawkami-i.html