Wykonanie
Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25 , 00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g
herbatników maślanych100 g
masła1 kg świeżych
truskawekSKŁADNIKI na masę sernikową:1 kg
twarogu sernikowego8 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
aromatu waniliowego2 opakowania
galaretki truskawkowej5 łyżeczek
żelatyny100 ml
mlekaPRZYGOTOWANIE kruchego
spodu z
truskawkami:Maślane
herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie
masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone
truskawki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej i wykończenie deseru:Do miski przekładamy
twaróg sernikowy. Dodajemy
cukier puder i
aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim
żelatynę. Letnią
żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy.Masę
serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z
truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h)
Galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej
wody. Tężejącą
galaretkę wylewamy na sernik. Całość wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.