ßßß

700 gramów kiszonej kapusty (optymalnie poszukajmy takiej "z beczki")2 małe marchewki2 - 3 plastry schabu z kością (takie po 2 cm grubości)6 - 7 średnich ziemniaków250 gramów wędzonego boczku1 duża cebula1 łyżka smalcu1 łyżka mąki pszennej2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól i mielony pieprz do smakusiekana zielenina do posypaniaSchab myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak by przykryła mięso na ponad 3 cm.
Dodajemy 1/3 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zbieramy szumy, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Potem wyjmujemy mięso na talerz i uzupełniamy wywar o np 0,5 litra wrzątku.Kapustę odciskamy (jeśli ktoś lubi bardzo kwaśne zupy, można jej nie odciskać i dodać jeszcze soku z kiszonki), kroimy średnio drobno.Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę z marchewką wrzucamy do wywaru, jeśli ktoś lubi można dolać soku z kiszonki, gotujemy pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie lub pod koniec uzupełniając wywar.Kiedy kapusta jest prawie ugotowana, obrane ziemniaki kroimy w większą lub średnią kostkę, gotujemy osobno(!) w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, wrzucamy do zupy.UWAGA: Jeśli ziemniaki wrzucimy razem do kapusty, będą się gotować przysłowiowe "wieki", a i tak będą "chrupkie".Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy, razem przysmażamy na złoto na patelni, przekładamy je do zupy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu, dorzucamy mąkę, mieszamy energicznie i zasmażamy przez około 2 minuty, przelewamy do zupy.Zupę wraz z zasmażką gotujemy około 10 - 15 minut, na małym ogniu, często mieszając. Jeśli trzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą. Pod koniec wrzucamy mięsko obrane ze schabu, doprawiamy finalnie do smaku solą i czarnym pieprzem (pieprzu nie żałować).Na talerzach posypujemy siekaną natką pietruszki.