ßßß


około 1 - 1,2 kg schabu bez kościmetoda nastrzykowa:250 ml wody1 płaska łyżka soli peklowej (u mnie płaska łyżka)1 liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu2 ząbki czosnku (ze skórką)1/3 łyżeczki majerankumetoda zalewowa:1,7 litra wody45 gramów soli peklowej (u mnie 2 łyżki z małymi górkami)6 kuleczek pieprzu6 kuleczek ziela angielskiego0,5 łyżeczki majeranku4 ząbki czosnku (razem ze skórką)2 liście lauroweMetoda nastrzykowa.Do wody wsypujemy przyprawy (oprócz soli), wrzucamy nieobrany przekrojony na pół czosnek, stawiamy na gaz i gotujemy na maleńkim ogniu przez około 12 minut.UWAGA: Woda w garnku ma tylko lekko "pyrkać".
Następnie napar odcedzamy przez gęste sitko. Potem dodajemy sól peklową i mieszamy dokładnie, schładzamy.Mięso myjemy, osuszamy, ewentualnie pozbawiamy błonek, jeśli ich nie chcemy w wędlinie.. Strzykawkę napełniamy w około 1/3 pojemności i miejsce w miejsce nastrzykujemy mięso.UWAGA: Nie naciskamy tłoczka gwałtownie ! Zalewa może nam "siknąć" do oczu na przykład.Do nastrzyknięcia 1 kg kawałka mięsa, musimy zużyć cały roztwór.Schab pod koniec ma być bardzo nasiąknięty marynatą, więc pamiętajmy, żeby nastrzyk robić w bardzo wielu miejscach.Po zużyciu całego roztworu, przez około 5 minut masujemy dokładnie cały kawałek mięsa, by nastrzyk ładnie się po nim rozszedł.Następnie mięso wkładamy do woreczka do parzenia i wkładamy do szynkowara.Ja mam okrągły szynkowar, więc mój kawałek "ustawiłam" pionowo :)Woreczek zamykamy, pamiętając o pozbyciu się powietrza z wierzchu. Zawiązujemy go sznureczkiem spożywczym. Na wierzch układamy nasadkę dociskową, sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy go do lodówki na około 48 godzin.Na około 2 godziny przed parzeniem wyjmujemy mięso, by lekko się ociepliło.Wodę w garnku nagrzewamy do około 80 - 85 stopni, wkładamy szynkowar i parzymy mięso przez około 2 godziny utrzymując temperaturę na wyżej wymienionym poziomie.Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar, wyciągamy sprężynę (okrągłą nasadkę zostawiamy!), zamykamy szynkowar. Schładzamy go do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy się cieszyć pyszną domową wędliną, bez dziwnych dodatków :)Metoda zalewowa.Do wody wsypujemy przyprawy, przekrojony czosnek, wodę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut. Pamiętajmy, że woda ma tylko lekko "pyrkać".Po upływie kwadransa garnek z zalewą zestawiamy z ognia, dodajemy sól peklową, mieszamy dokładnie.UWAGA: W tym przypadku zalewy nie odcedzamy !Roztwór schładzamy i zalewamy nim mięso w misce lub garnku. Woda koniecznie ma przykrywać całe mięso. Schab odstawiamy na około 5 dni do lodówki. Codziennie mięso odwracamy na drugą stronę, aby równomiernie się zapeklował.Po upływie 5 dni, schab osuszamy (nie płuczemy), układamy w woreczku do parzenia i dalej postępujemy dokładnie tak samo jak w metodzie nastrzykowej, czyli dwie godziny przed parzeniem wyjmujemy szynkowar, potem parzymy dwie godziny w temperaturze 80 - 85 stopni itd...SMACZNEGO! :)