Wykonanie
Przepis na tą prostą, ale jakże pyszną potrawę mam od Ani z blogu " Rozczochrane Okruszki" . Będzie pysznym rarytasem dla zwolenników jedzonka z dawnych czasów, czyli prosto, treściwie i baaardzo sycąco :). Podałam ją razem z roladkami z
oscypkiem, pychotka ! :) Możemy ją zrobić z
młodych lub starych
ziemniaków, pamiętając oczywiście, że przy
młodych należy zmniejszyć nieco ilość
wody lub zwiększyć gramaturę dosypywanej
mąki.Ania na swoim blogu podaje 3 sposoby na prażuchę, zachęcam do wypróbowania wszystkich 3, czego i ja nie omieszkam zrobić :)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar
wody, powinno nam zostać około szklanki
wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy
mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.Składniki:2 główki
cebuli2 łyżki
smalcu4 łyżki
śmietany 12% lub 18%Robimy ją tak:
cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na
smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak
cebulka jest rumiana dodajemy
śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki
porki.