ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: prażucha (porka, psiucha, lemieszka)

z cukrem pudrem: prażucha (porka, psiucha, lemieszka)

nazwa

Wykonanie

Przepis na tą prostą, ale jakże pyszną potrawę mam od Ani z blogu " Rozczochrane Okruszki" . Będzie pysznym rarytasem dla zwolenników jedzonka z dawnych czasów, czyli prosto, treściwie i baaardzo sycąco :). Podałam ją razem z roladkami z oscypkiem, pychotka ! :) Możemy ją zrobić z młodych lub starych ziemniaków, pamiętając oczywiście, że przy młodych należy zmniejszyć nieco ilość wody lub zwiększyć gramaturę dosypywanej mąki.
Ania na swoim blogu podaje 3 sposoby na prażuchę, zachęcam do wypróbowania wszystkich 3, czego i ja nie omieszkam zrobić :)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.
Składniki:
2 główki cebuli
2 łyżki smalcu
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/06/prazucha-porka-psiucha-lemieszka.html