Wykonanie
To proste danie z
ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę
porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w
trzech wersjach.
Składniki:1 kg
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennejsólZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar
wody, powinno nam zostać około szklanki
wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy
mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.Możemy podawać z omastą z
cebuli.Składniki:2 główki
cebuli2 łyżki
smalcu4 łyżki
śmietany 12% lub 18%Robimy ją tak:
cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na
smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak
cebulka jest rumiana dodajemy
śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki
porki.
Możemy naszą
porkę podpiec na
smalcu i podawać ze smażoną
cebulką z
boczkiem.
Oraz wersja na słodko z
truskawkami.
Truskawki rozdrabniamy w blenderze z
cukrem i
śmietaną, polewamy ciepłą
porkę i zajadamy.SMACZNEGO