ßßß
około 2 litrów wywaru mięsnego (miałam wołowo - drobiowy)5 średnich ogórków kiszonych1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych3 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski400 gramów ziemniaków1 średnia cebula3 łyżki kaszy jęczmiennej3 łyżki śmietany kwaśnej 18%liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegomaggi do smakusól, pieprzsiekana zieleninaDo wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.Na talerzach posypać siekaną zieleniną.