ßßß Cookit - przepis na Parzybroda

Parzybroda

nazwa

Wykonanie

Świetna zupa, prawie jak Eintopf :) bardzo sycąca, rozgrzewająca, a przy tym niedroga, prosta i niezwykle smaczna :)
przepis pochodzi stąd z moimi małymi zmianami
300 gram wieprzowiny ( u mnie łopatka)
200 gram wędzonej kiełbaski, może tez być surowa ( u mnie wiejska z cielęciną)
5 średnich ziemniaków
około 800 gram białej kapusty
1 średnia cebula
2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 liść laurowy
sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Dodajemy liść laurowy, gotujemy około 25 minut, uzupełniając wodę.
Ziemniaki pokroić w większą kostkę, kapustę grubo poszatkować, następnie wrzucić warzywa do gotującego się mięsa, gotować przez kolejne 20 minut.
Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w talarki, przesmażyć na patelni, wrzucić do zupy, chwilkę (5 min) razem pogotować, doprawić, posypać natką pietruszki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/parzybroda.html